Ljubljana

Oblačno Humidity: 60%
20°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Združeno kraljestvo se je z državniškim pogrebom poslovilo od Elizabete II

V Združenem kraljestvu se je danes z državniškim pogrebom, ki se ga je udeležilo več sto tujih voditeljev, sklenilo slovo od nedavno preminule kraljice Elizabete II. Po pogrebnem bogoslužju v Westminstrski opatiji so se ji na ulicah Londona poklonili sto tisoči, pozno popoldne pa so se pogrebne slovesnosti sklenile v kapeli na Windsorskem gradu.

Zjutraj so se ob 7.30 po srednjeevropskem času zaprla vrata v Westminstrsko dvorano, kjer se je v žalnem mimohodu ob krsti s posmrtnimi ostanki pokojne britanske kraljice Elizabete II. od srede zvrstilo več sto tisoč ljudi iz Velike Britanije in tujine.

Britanski kralj Karel III. se je že v nedeljo zvečer javnosti zahvalil za ganljiv odziv in vse izraze sočutja po smrti njegove matere. Kot je dejal, sta bila s soprogo Camillo ob številnih izrazih sožalja in podpore, tako z Otoka kot iz tujine, "globoko ganjena".

Iz poslopja parlamenta je nato danes ob 11.44 krenil sprevod s krsto na kočiji, ki jo je vleklo 142 pripadnikov britanske mornarice. Napotil se je v približno 250 metrov oddaljeno Westminstrsko opatijo.

Za njo so hodili vsi najvišji člani kraljeve družine - štirje kraljičini otroci na čelu s kraljem Karlom III. ter njegova sinova, princa William in Harry.

Znotraj opatije so se procesiji pridružili še nekateri drugi ožji člani kraljeve družine, vključno z otrokoma prestolonaslednika Williama, devetletnim princem Georgeem in sedemletno princeso Charlotte.

V Westminstrski opatiji, kjer se je kraljica tudi poročila in bila kronana, se je nato odvilo pogrebno bogoslužje. To je tokrat v opatiji za monarha potekalo prvič od 18. stoletja. Pridigo je imel canterburyjski nadškof Justin Welby, ki je pohvalil kraljičino življenje služenja Združenemu kraljestvu in skupnosti držav Commonwealth.

Med obredom je zbor zapel več psalmov, izmed katerih so bili nekateri uglasbeni prav za to priložnost, drugi pa so bili v preteklosti že del kraljevih porok in Elizabetinega kronanja.

Združeno kraljestvo se je z državniškim pogrebom poslovilo od Elizabete II

Krsto s posmrtnimi ostanki kraljice je poleg krone s skoraj 3000 dragocenimi kamni krasil venec, ki je bil sestavljen v skladu z željami njenega sina Karla III. Del venca sta bila med drugim tudi rožmarin, simbol spominjanja, in mirta, simbol srečnega zakona. To so odrezali z rastline, ki je zrasla iz mirte v kraljičinem poročnem šopku.

V opatiji se je zbralo okrog 2000 gostov, vključno z več sto predsedniki, premierji in člani tujih kraljevih družin. Med njimi so bili med drugim predsednika ZDA in Francije Joe Biden in Emmanuel Macron, ukrajinska prva dama Olena Zelenska in voditelji držav skupnosti Commonwealth.

Pogreba se je udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Bogoslužje se je končalo s fanfaro Last Post in dvema minutama tišine. Temu sta sledili še nacionalna himna in žalostinka, ki jo je zaigral kraljičin dudar.

Pogrebni sprevod se je nato napotil proti Hyde Parku, njegovo pot pa je spremljalo več sto tisoč ljudi. Odvil se je po promenadi Horse Guards Parade, ulici The Mall, ki povezuje trg Trafalgar Square in Buckinghamsko palačo, in nato do slavoloka Wellington Arch v Hyde Parku.

V sprevodu ob zvokih žalnih koračnic je poleg pripadnikov mornarice, ki so vlekli kočijo, sodelovalo še več sto drugih vojakov iz vsega Združenega kraljestva in držav skupnosti Commonwealth, policistov ter sodelavcev nacionalnega zdravstvenega sistema NHS.

Krsto s pogrebnim vozilom so nato odpeljali v nekaj več kot 50 kilometrov oddaljeni Windsor. Tam se je z nekaj zamude glede na predvideni urnik po 16. uri odvil še en pogrebni sprevod s krsto, ki ga je spremljalo na tisoče ljudi.

V kapeli svetega Jurija v Windsorskem gradu, ki jo kraljeva družina pogosto izbira za poroke, krste in pogrebe, je nato potekalo še pogrebno bogoslužje z okoli 800 udeleženci.

Ob zaključku so s krste odstranili simbole vladanja - krono, žezlo in vladarsko jabolko - ter jo spustili v družinsko grobnico. Zvečer bodo Elizabeto II. v ožjem družinskem krogu v spominski kapeli Jurija VI. tudi pokopali. Ležala bo ob svojem soprogu, starših in sestri.

Kraljica Elizabeta II. je umrla 8. septembra, stara 96 let, nasledil jo je njen sin Charles, zdaj kralj Karel III.

Kraljičin pogreb je bil prvi državniški pogreb v Združenem kraljestvu po smrti Winstona Churchilla leta 1965. Oblasti so današnji ponedeljek razglasile za dela prost dan, šole so bile zaprte, prav tako številne trgovine in podjetja.

Da bi zagotovili tišino v času dvominutnega molka v Londonu, je letališče Heathrow za 30 minut ustavilo vse pristanke in vzlete. Ločene spremembe so zagotovile tišino tudi v času obreda v Windsorju. Na letališču so sicer skupno odpovedali več kot 100 letov.

Šlo je tudi izjemen varnostni zalogaj in po nekaterih ocenah za največjo varnostno operacijo v Združenem kraljestvu doslej. Več tisoč policistov je moralo namreč poskrbeti za varnost ogromnih množic in dolgega seznama več sto članov tujih kraljevih družin, voditeljev in drugih dostojanstvenikov.

V Sloveniji je bila v času pogreba med 12. in 14. uro pred predsedniško palačo, vlado in poslopjem državnega zbora v Sloveniji zastava spuščena na pol droga.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0