Ljubljana

Oblačno Humidity: 95%
10°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

Ministrstvo izdalo dovoljenje za poseg v populacijo volka na območju Brkinov

Ministrstvo za naravne vire in prostor je izdalo dovoljenje za odvzem iz narave z odstrelom dveh volkov na območju Brkinov. Odločitev je bila sprejeta na podlagi sklepa Uprave RS za zaščito in reševanje ter pripravljenega strokovnega predloga Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave.

Ministrstvo izdalo dovoljenje za poseg v populacijo volka na območju Brkinov

Dovoljenje velja za območja, ki so bila letos prizadeta zaradi več škodnih dogodkov, ki jih povzročajo volkovi na rejnih živalih. Izvajalci odstrela bodo upravljavci šestih lovišč na območju Brkinov, ki so jih določili glede na dodatne informacije Zavoda za gozdove Slovenije.

Odstrel volkov je usmerjen v preprečevanje konfliktov in velja za osebke, ki povzročajo škodo. Dovoljenje zajema pašnike in njihovo neposredno bližino ter radij 200 metrov od kmetijskih površin. Določeno je tudi, da se lahko hkrati odvzame iz narave z odstrelom le en osebek, prednostno mlajši in telesno manjši, s ciljem preprečitve razpada tropa. Veljavnost dovoljenja je štiri mesece.

Pred odločitvijo je Ministrstvo temeljito proučilo druge možnosti za preprečevanje konfliktov, kot so uporaba elektromrež, nočno zapiranje črede in varovanje s pastirskimi psi. Nobena od teh možnosti ni univerzalna rešitev, zato se je ministrstvo odločilo za izdajo dovoljenja za odstrel.

Poseg v populacijo je dovoljen, če so izpolnjeni trije pogoji: ni druge zadovoljive možnosti, ta ravnanja ne škodujejo ohranitvi ugodnega stanja populacije in gre za enega od razlogov, navedenih v uredbi, na primer preprečitev resne škode.

Številčnost populacije v Sloveniji V sezoni 2020/2021 je bilo v Sloveniji približno 120 volkov oziroma 12 volčjih tropov. Končno poročilo o oceni številčnosti za sezono 2022/2023 bo objavljeno do konca leta, vendar rezultati nakazujejo, da številčnost ostaja primerljiva sezoni 2020/2021.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0