Ljubljana

Oblačno Humidity: 91%
12°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

Prihaja evropski teden zmanjševanja odpadkov

Od 18. do 26. novembra poteka Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki nas spodbuja k premisleku in ukrepanju proti presežnim količinam odpadkov. Tokrat se teden osredotoča na embalažo, ključnega igralca v zgodbi o odpadkih, ki zahteva večjo pozornost in trajnostne rešitve.

Prihaja evropski teden zmanjševanja odpadkov

V Evropski uniji se kar 40 % nove plastike in 50 % novega papirja nameni za embalažo. Vendar pa so številke za Slovenijo še bolj alarmantne. Samo v letu 2022 smo ustvarili neverjetnih 317.000 ton odpadne embalaže, kar predstavlja skoraj 10 % več kot pred pandemijo leta 2019.

Odpadna embalaža pa ni le statistika. Zavzema kar 30 % vseh komunalnih odpadkov v Sloveniji, kar postavlja našo državo pred izziv zmanjšanja ekološkega odtisa.

Analiza razkriva, da se tretjina odpadne embalaže zbira kot mešana, druga tretjina kot papirnata in kartonska. Plastična embalaža, čeprav sporna, še vedno igra pomembno vlogo v količini odpadkov.

Rešitev pa je preprosta – pravilno ločevanje odpadkov. S tem dejanjem omogočamo ustrezno recikliranje, sežiganje ali ponovno uporabo odpadne embalaže. Vsak posameznik ima pomembno vlogo pri tem procesu. S svojimi dejanji recikliranja vsakdanjih predmetov lahko prispevamo k bolj trajnostni prihodnosti.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov ni le opomin, ampak tudi priložnost za Slovenijo, da prevzame vodilno vlogo pri trajnostnem ravnanju z embalažo. Prišel je čas, da zavzamemo stališče za zeleno prihodnost in sprejmemo izziv zmanjšanja odpadkov kot priložnost za trajnostni napredek.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0