Ljubljana

Oblačno Humidity: 93%
11°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

Projekt pilotne geotermične elektrarne Čentiba se približuje zaključku

Družba Dravske elektrarne Maribor, ki je del skupine HSE in največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov, je sporočila, da so se načrtovani zagonski testi prve slovenske geotermične elektrarne, ki se gradi v kraju Čentiba v Lendavi, preložili zaradi zapletov pri sanaciji vrtine.

Projekt pilotne geotermične elektrarne Čentiba se približuje zaključku

Družba je s partnerji konec preteklega leta začela z deli na sanaciji neproduktivne vrtine Pg-8, ki je globoka približno tri tisoč metrov. Dela so zajemala tako podzemne kot nadzemne aktivnosti, vključno z gradbenimi deli ter deli na elektro in strojni inštalaciji.

Prvotno so načrtovali, da bodo zagonske teste začeli zgodaj jeseni, vendar se je sanacija vrtine podaljšala. Na globini 1.600 metrov so se srečali s težavami pri odstranjevanju ločilnega dela, imenovanega packer. Težavo so pred tem težko napovedali.

Podaljšanje izvaja se tudi zaradi odstranjevanja vode iz vrtine. V postopku čiščenja in preizkusa tesnosti vrtine so jo napolnili z vodo. Vrtina mora biti suha, da se vanjo doda delovni fluid, potreben za obratovanje. Trenutno je v vrtini še približno deset kubičnih metrov vode, ki jo odstranjujejo s postopkom izparevanja. Ta postopek, čeprav dolgotrajen, ne povzroča škode okolju.

Zaradi podaljšanja časa, ki ga zahteva postopek odstranjevanja vode, se načrtovani zagonski testi prestavljajo v zimske mesece. Družba bo javnost obvestila o novem datumu za izvajanje testov.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0