Ljubljana

Nekaj oblačnosti Humidity: 64%
19°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Še en uspešen evropski projekt na obali

Začetek projekta TARTINI BIS – Krepitev vplivov in sinergij kulturnega turizma v znamenju Giuseppeja Tartinija je bil obeležen na Konservatoriju za glasbo Giuseppeja Tartinija v Trstu, kjer so se zbrali deležniki, združeni z namenom utrditi in nadaljevati dosežke programa INTERREG 2014–2020, dosežene v sklopu projekta tARTini, ter prenesti pridobljeno znanje na druge akterje v regiji.

Še en uspešen evropski projekt na obali

Temelj pobude je dediščina slavnega violinista in skladatelja, Giuseppeja Tartinija, ki je v 18. stoletju pomembno vplival na oblikovanje evropske glasbene identitete. Dandanes skupna odgovornost Italije in Slovenije za ohranjanje njegove zapuščine prispeva k utrditvi kulturnega in turističnega povezovanja v čezmejnem območju.

Nova vključitev programa INTERREG VI-A Italija–Slovenija 2021–2027 z razpisom za kapitalizacijo financira ta projekt, kar omogoča nadaljevanje in poglobitev ohranjanja, raziskovanja ter
digitaliziranja Tartinijeve dediščine, ki je že dostopna na spletni strani www.discovertartini.eu. Nova raziskovanja se bodo osredotočala na sledi njegovih oboževalcev po Evropi. Projekt si prizadeva za promocijo te dediščine tako na lokalni ravni kot med mednarodnim občinstvom.

Uvodno srečanje, ki ga je organiziralo in vodilo Konservatorij za glasbo Giuseppeja Tartinija, vodilni partner projekta, je ponudilo priložnost partnerjem, da so razpravljali o nadaljnjih korakih projekta, načrtovali dejavnosti in predstavili akcijske načrte. Med dejavnostmi so identifikacija, katalogizacija in digitalizacija novih Tartinijevih virov, ustanovitev čezmejnega mladinskega orkestra, organizacija desetih čezmejnih dogodkov, razširitev kulturno-turistične poti Tartini & friends ter priprava strategij ohranjanja in razvoja Tartinijeve kulturne dediščine za izobraževalne namene in spodbujanje glasbenega turizma.

Srečanje je popestril glasbeni vložek s študentom kitare, Rino Cetinićem, ki je izvedel skladbe Johanna Sebastiana Bacha, ob tem pa so obiskovalci imeli priložnost ogledati Tartinijevo sobo, razstavni prostor posvečen Mojstru narodov, ki so ga uredili v tržaškem Konservatoriju v okviru projekta Interreg tARTini.

Interreg ITA SLO logo CMYK colour

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0