Ljubljana

Oblačno Humidity: 84%
15°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

V Domžalah letos prvič s participativnim proračunom Na plan z idejo

Letos bodo imeli Domžalčani prvič možnost neposredno odločati o porabi proračunskih sredstev. Za izvajanje participativnega proračuna za letošnje in prihodnje leto je bilo namenjenih skupno 390.000 evrov. Da bi olajšali ta proces, občina organizira več informativnih delavnic z naslovom "Prinesimo ideje na mizo".

V Domžalah letos prvič s participativnim proračunom Na plan z idejo

Prva delavnica se je začela danes, rok za oddajo projektnih predlogov pa je 20. februar. Županja Renata Kosec je vse prebivalce povabila k sodelovanju na javnem pozivu za zbiranje projektnih predlogov za participativni proračun za leti 2024 in 2025, so sporočili iz občine. Da bi sredstva enakomerno razporedili po celotnem območju, je bila občina razdeljena na šest regij. Vsaka regija ima za projektne predloge za leti 2024 in 2025 na voljo približno 65.000 evrov, za projekte participativnega proračuna na celotnem območju občine pa je bilo skupaj namenjenih 390.000 evrov.

Projektne predloge lahko predloži vsakdo, ki je starejši od 16 let in ima stalno prebivališče v občini, pri čemer lahko predloži več projektov, tudi zunaj svojega območja bivanja. Občina organizira informativne delavnice z naslovom "Prinesimo ideje na mizo: Na njih bodo udeleženci lahko sodelovali pri pripravi in oddaji projektnih predlogov: "Participativni proračun Občine Domžale 2024/2025". Na teh delavnicah bodo predstavljeni tudi pomembni datumi za izvajanje participativnega proračuna in na voljo obrazec za oddajo projektnih predlogov. Udeleženci bodo lahko na delavnicah postavljali vprašanja in dobili odgovore nanje. Gradivo z delavnic bo pozneje na voljo na spletni strani občine. Naslednje informativne delavnice bodo potekale v četrtek v gasilskem domu v Dobu, 5. februarja v Kulturnem domu v Radomljah in 6. februarja v Domžalskem domu v prostorih Mladinskega centra s pričetkom ob 17. uri, so sporočili z občine.

Postopki za izvajanje participativnega proračuna v Domžalah so se dejansko začeli jeseni leta 2023. Vzporedno s pripravo občinskih proračunov za leti 2024 in 2025 so bili izvedeni vsi potrebni postopki za izvajanje tega proračuna. Novembra je občinski svet sprejel odlok o participativnem proračunu v občini, januarja pa sta bila sprejeta sklep o začetku postopka za izvajanje participativnega proračuna za leti 2024 in 2025 ter sklep o financiranju projekta. "Z uvedbo participativnega proračuna občina ponovno dokazuje, da sodi med občine, ki v svoje procese vključujejo sodobne prakse z vključevanjem prebivalcev. Z uveljavitvijo participativnega proračuna Občine Domžale 2024/2025 se je pridružila skupini 30 naprednih in inovativnih slovenskih občin, med katerimi je tudi pet mestnih občin," so dodali.

V nadaljevanju je predstavljen vodnik, kako se izogniti plagiatorstvu in pravilno navajati vire pri pisanju. Pomembno je, da se izogibate plagiatorstvu, saj velja za obliko akademske nepoštenosti in ima lahko resne posledice. Da bi se izognili plagiatorstvu, morate pri pisanju vedno uporabljati lastne besede in zamisli ter ustrezno navajati uporabljene vire. To vključuje tako neposredne citate kot parafraziranje. Poleg tega je pomembno razumeti razliko med splošnim znanjem in informacijami, ki jih je treba navesti. Z upoštevanjem teh smernic lahko zagotovite, da je vaše pisanje izvirno in pravilno navedeno.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0