Ljubljana

Nekaj oblačnosti Humidity: 70%
18°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

V Velenju z napotki kako prihraniti toplotno energijo

Mestna občina Velenje, skupaj s sodelujočimi partnerji, nadaljuje izvajanje aktivnosti v okviru prehoda na obnovljive vire energije in trajnostno daljinsko ogrevanje. Zavzemajo se za ozaveščanje občanov o nujnosti ukrepov, ki bodo sledili zaradi zaprtja premogovnika in izzivov višjih cen energentov.

V Velenju z napotki kako prihraniti toplotno energijo

V prizadevanju za informiranje širokega kroga prebivalcev so pripravili različne načine komunikacije, vključno z generacijskim forumom maja ter distribucijo letakov z naslovom "Skupaj do prihrankov toplotne energije" v septembru. Poleg tega je na ogled razstava na prostem v velenjski pošti, s tem pa želijo doseči vse generacije prebivalcev.

Mestna občina Velenje, Občina Šoštanj in Komunalno podjetje Velenje so združili moči pod okriljem Centra za pravični prehod in pripravili obsežno brošuro, ki prinaša informacije o načrtovanih ukrepih in postopkih. Brošura bo dostavljena v vsa gospodinjstva 15. novembra, hkrati pa bo objavljena tudi na spletni strani občine.

Namen preobrazbe daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini je prehod na razpršene zelene vire energije. S tem želijo sistem optimizirati in zagotoviti stabilne ter cenovno ugodne vire energije tudi v prihodnosti. Načrtujejo oddajo vloge za črpanje sredstev iz evropskega Sklada za pravični prehod, saj je preobrazba daljinskega ogrevanja opredeljena kot strateški projekt regije.

Župan je poudaril, da bodo za preobrazbo daljinskega sistema potrebna znatna finančna sredstva. Kljub temu, da bo v trenutni finančni perspektivi sredstev premalo, poziva k vzpostavitvi dodatnih finančnih mehanizmov za podporo projektom. Občane spodbuja, naj pristopijo k energetskim sanacijam svojih nepremičnin, hkrati pa poziva Vlado RS, naj zagotovi poseben fond sredstev za energetske sanacije. Načrtujejo tudi program sanacij vseh zgradb v občini ter iščejo rešitve za financiranje dokumentacij iz sredstev Evropske investicijske banke.

Mestna občina Velenje se zaveda, da bo potrebno skrbno načrtovanje vseh sprememb in dobra informiranost občanov, da bodo lahko skupaj prispevali k prihranku toplotne energije ter dosegli trajnostno energetsko prihodnost.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0