Ljubljana

Oblačno Humidity: 58%
21°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Vrata je odprl Center Rog

Ljubljana je bogatejša za Center Rog, novo, odprto ustvarjalno središče, v katerem vrata na široko odpirajo kulturnikom in kreativcem, v središče pa postavljajo izdelovalništvo, oblikovanje in uporabne umetnosti.

Vrata je odprl Center Rog

Tovarna Rog, simbol kultnih Rogovih koles, je najpomembnejša industrijska kulturna dediščina 20. stoletja v Ljubljani. S projektom prenove in programom Centra Rog so ohranili stavbo tovarne v njeni prvotni funkciji, v prihodnje pa bo delovala kot javni proizvodni prostor 21. stoletja, namenjen kulturnemu in kreativnemu sektorju, s poudarkom na izdelovalništvu, oblikovanju in uporabnih umetnostih.

Z oživitvijo nekdanje tovarne Rog v Center Rog bo v središču Ljubljane vzpostavljeno novo mednarodno kreativno in družabno središče, tesno vpeto v lokalno okolje. Center Rog bo s sodobno infrastrukturo, znanjem in mednarodnimi povezavami omogočil ustvarjalcem, organizacijam, podjetjem in meščanom ustvarjalno podporno okolje za razvoj družbeno koristnih inovativnih projektov na področju izdelovalništva, urbanega rokodelstva, uporabnih umetnosti, oblikovanja in arhitekture.

Center Rog bo v štirih etažah na 8.500 m2 ponujal podporne programe in souporabo sodobne infrastrukture za potrebe akterjev in ustvarjalcev na ciljnem področju (proizvodni, izobraževalni, prireditveni in razstavni prostor).

V pritličju in deloma v drugem nadstropju bodo proizvodni prostori in skupni laboratoriji - tako tisti s sodobnimi računalniško vodenimi tehnologijami kot oni, ki uporabljajo tradicionalnejše tehnike.

5 rezidenčnih prostorov Centra Rog bo namenjenih bivanju in delu tujih ustvarjalcev, raziskovalcev in predavateljev s ciljnih področij javnega zavoda.

V prvem nadstropju Centra ima svoje prostore nova enota Mestne knjižnice Ljubljana, ki se razprostira na 300 kvadratnih metrih in ponuja 18.000 enot knjižničnega gradiva. Del knjižnice je namenjen najmlajšim, ponuja pa tudi časopisno čitalnico, učilnico in javno dostopne računalnike.

V Centru Rog sta na voljo tudi 600 m2 velik prostor za izvedbo večjih prireditev ter večnamenska predavalnica. Obiščete lahko tudi kavarno, bistro z delikateso, restavracijo ter 6 trgovinskih lokalov.

Hkrati s prenovo Roga so uredili tudi Park izbrisanih, novo javno zeleno površino z zasajenimi drevesi ter spomenikom v obliki črke Ć. Prenovili so tudi Petkovškovo nabrežje in tako še povečali območje za pešce in kolesarje ter dodatno oživili območje ob Ljubljanici od središča mesta proti prenovljeni Galeriji Cukrarna.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0