Ljubljana

Oblačno Humidity: 95%
12°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Avstralski senat odprl pot referendumu o priznanju avtohtonih prebivalcev

Zgornji dom avstralskega parlamenta je danes podprl izvedbo referenduma o spremembi ustave, s katero bi aborigine in prebivalce otokov v Torresovi ožini priznali kot avtohtone prebivalce. S tem bi ti med drugim dobili več vpliva na sprejemanje zakonov, ki zadevajo njihove skupnosti. Referendum bodo najverjetneje izvedli oktobra.

Avstralski senat odprl pot referendumu o priznanju avtohtonih prebivalcev

Senat v Canberri je predlog zakona, ki potrjuje besedilo ustavne spremembe, o kateri bodo Avstralci odločali na referendumu, sprejel z 52 glasovi za in 19 proti. S tem je premierju Anthonyju Albaneseju omogočil, da določi datum glasovanja. To bo po poročanju lokalnih medijev najverjetneje potekalo oktobra.

"Smo korak bližje k temu, da podelimo glas potrebam in željam avstralskih staroselcev," je ob tem dejala ministrica za avstralske staroselce Linda Burney, medtem ko je Alabanese na Twitterju zapisal, da se lahko Avstralci s tem vpišejo v zgodovino.

Za uresničitev ustavne spremembe je potrebna t. i. dvojna večina, kar pomeni, da mora za spremembo glasovati več kot 50 odstotkov udeležencev referenduma, obenem pa mora biti večina za spremembo dosežena v vsaj štirih od šestih avstralskih zveznih držav, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poleg priznanja v ustavi bi sprememba staroselcem prinesla tudi ustavno pravico, da vlada pri zakonih, ki vplivajo na njihove skupnosti, upošteva njihov glas.

Avstralska ustava iz leta 1900 uradno ne priznava staroselskega statusa aboriginov in prebivalcev otokov v Torresovi ožini. Te so šele leta 1967 začeli šteti kot prebivalce Avstralije.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0