Ljubljana

Oblačno Humidity: 94%
12°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

V Londonu danes vojaška parada ob praznovanju kraljevega rojstnega dne

V Londonu bo danes tradicionalna rojstnodnevna parada v čast britanskemu monarhu, letos prvič v čast kralju Karlu III., ki je prestol zasedel po lanski smrti matere Elizabete II. Na paradi bo sodelovalo več kot tisoč kraljevih vojakov, vključevala pa bo tudi prelet vojaških letal.

V Londonu danes vojaška parada ob praznovanju kraljevega rojstnega dne

Z vojaško parado, imenovano Trooping the colour oziroma pozdrav zastavi, na Otoku v skladu z več kot 260 let staro tradicijo uradno počastijo rojstni dan britanskega kralja. 74-letni Karel bo na paradi, ki se bo odvila na predelu Horse Guards Parade in vzdolž znamenite široke ulice The Mall, jahal na konju, kar je pokojna Elizabeta II. nazadnje storila leta 1986.

Elizabeta, ki je bila v mesecih pred smrtjo septembra lani šibkejšega zdravja, je sinu sicer že na lanski paradi zaupala nalogo pregleda vojakov.

Na paradi bo sodelovalo približno 1400 vojakov v tradicionalnih rdečih uniformah in pokrivalih iz medvedjega krzna, 200 konj in 400 glasbenikov. Karla bodo spremljali kraljica Camilla in drugi člani kraljeve družine, med njimi tudi prestolonaslednik princ William, medtem ko njegov brat, princ Harry na slovesnost ni bil povabljen.

Paradi vojaške garde bo sledil prelet letal britanskih kraljevih sil, nakar bo kraljeva družina z balkona Buckinghamske palače pozdravila zbrane.

Čeprav ima Karel III. rojstni dan 14. novembra, rojstni dan britanskega monarha v skladu s tradicijo praznujejo junija, ko je vreme na Otoku praviloma lepše in primernejše za številne dogodke na prostem.

Tradicija Trooping the colour izvira iz 17. stoletja kot del priprav na bojevanje, ko so zbrali zastave polkov in jih pokazali vojakom, preden so šli v bitko, da so jih ti nato v zmedi med bojevanjem lahko prepoznali in ocenili svoj položaj na bojišču.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0