Ljubljana

Oblačno Humidity: 94%
11°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

Karel III. prispel na obisk v Kenijo

Britanski kralj Karel III. in njegova soproga Camilla sta danes začela štiridnevni obisk v Keniji, kjer ju je sprejel predsednik William Ruto.

Karel III. prispel na obisk v Kenijo

Gre za prvi obisk države Skupnosti narodov, odkar je Karel postal monarh. Pričakuje se, da bo kralj med drugim obravnaval kolonialno zgodovino Združenega kraljestva.

Karel in Ruto sta danes položila venec na grob neznanega bojevnika v vrtovih Uhuru, kjer je Kenija decembra 1963 razglasila neodvisnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Buckinghamska palača je sporočila, da si bo kralj med obiskom vzel čas za poglobitev razumevanja krivic, ki so jih v obdobju kolonializma utrpeli prebivalci Kenije. To bo med drugim vključevalo uvedbo izrednih razmer v 50. letih 20. stoletja, ko se je gibanje Mau Mau uprlo britanski kolonialni nadvladi.

Takratni upor, v katerem so sodelovali pretežno pripadniki plemena Kikujev, vojaško ni bil preveč uspešen, a je uspel zasejati razdor med belimi naseljenci v Keniji in britansko vlado, kar je posledično vodilo v samostojnost Kenije leta 1963.

Med zatiranjem upora je bilo ubitih približno 10.000 ljudi, večinoma pripadnikov Kikujev. Po večletnem sodnem postopku je Velika Britanija leta 2013 pristala na odškodnino v vrednosti skoraj 25 milijonov ameriških dolarjev za več kot 5000 Kenijcev, ki so bili mučeni v času upora gibanja Mau Mau.

Ruto je že pred dnevi na omrežju X zapisal, da bo obisk priložnost za okrepitev sodelovanja na različnih področjih skupnega interesa. Dvostranski pogovori naj bi bili osredotočeni na podnebne spremembe, biotsko raznovrstnost, trajnostni razvoj mest, mlade, tehnologijo in inovacije ter krepitev vloge žensk.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0