Ljubljana

Oblačno Humidity: 90%
14°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Španska prestolonaslednica na svoj 18. rojstni dan prisegla zvestobo ustavi

Španska prestolonaslednica Leonor je danes na svoj 18. rojstni dan prisegla zvestobo španski ustavi in s tem stopila korak bližje k podedovanju prestola od svojega očeta, kralja Felipeja VI.

Španska prestolonaslednica na svoj 18. rojstni dan prisegla zvestobo ustavi

Prisego so bojkotirali poslanci petih strank, ki nasprotujejo monarhiji.

"Prisežem, da bom vestno opravljala svoje dolžnosti, spoštovala ustavo in zakone, spoštovala pravice državljanov in avtonomnih skupnosti ter ostala zvesta kralju," je dejala v spodnjem domu parlamenta v Madridu.

Na tisoče ljudi se je zbralo na ulicah, ko je kraljeva družina potovala od kraljeve palače do parlamenta. Ljudje so navijali in mahali s španskimi zastavami, po vsej prestolnici pa so bile razstavljene velike slike princese, ki bo nekoč s prevzemom prestola postala prva španska kraljica po letu 1868.

Madridska mestna hiša je na osrednjem trgu Puerta del Sol postavila velikanske zaslone, da bi lahko javnost v živo spremljala prenos kratke slovesnosti. Ta se je zaključila z vojaško parado pred parlamentom.

Prisego je sicer bojkotiralo pet od 11 strank, zastopanih v spodnjem domu parlamenta. Te stranke namreč zahtevajo odpravo monarhije. Poleg tega se slovesnosti niso udeležili trije ministri vladne koalicije, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Danes bo Leonor imela sloves tudi v kraljevi palači v Madridu, ki mu bo sledilo še družinsko srečanje v palači El Pardo.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0