Ljubljana

Oblačno Humidity: 61%
20°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Ministri EU za energetiko v ponovni poskus dogovora o omejevanju cen plina

Ministri držav članic EU, pristojni za energetiko, se bodo danes znova sestali na zasedanju v Bruslju, kjer bodo skušali doseči dogovor o mehanizmu za omejevanje cen zemeljskega plina.

Ministri EU za energetiko v ponovni poskus dogovora o omejevanju cen plina

Zasedanje bo potekalo, potem ko so jih voditelji članic na četrtkovem vrhu EU pozvali, naj danes dokončajo delo. Komisija bo predstavila tudi reformo trga elektrike.

Ministri za energetiko, med njimi slovenski infrastrukturni minister Bojan Kumer, so o mehanizmu, ki ga je Evropska komisija predlagala novembra, razpravljali že na dveh zasedanjih. Nazadnje so se sestali pretekli torek, ko jim ni uspelo doseči dogovora.

Kumer je tedaj ocenil, da je bil narejen zelo velik napredek in da so zelo blizu cilju. Menil je, da bi dogovor glede vrednosti cene plina, pri kateri bi se mehanizem sprožil, lahko našli na območju med 160 in 220 evri na megavatno uro.

Premier Robert Golob je ob robu četrtkovega vrha EU pojasnil, da razhajanje med članicami ostaja samo še glede višine kapice, predvsem pa glede tega, ali bo omejevanje cene veljalo samo za nizozemsko trgovalno vozlišče TTF ali za vse borze. Slovenija se zavzema za to, da bi se mehanizem uporabljal za vse regionalne borze.

Voditelji so se po Golobovih besedah dogovorili, da morajo ministri potrditi predlog, pa četudi s kvalificirano večino. Da naj v ponedeljek dokončajo delo, jih je Evropski svet pozval tudi v sklepih vrha.

Evropska komisija pa bo danes ministrom predstavila tudi prve ideje glede reforme zasnove delovanja trga elektrike, ki jo je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen napovedala konec avgusta. Konkreten predlog naj bi pripravila v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0