Ljubljana

Oblačno Humidity: 61%
20°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Število žrtev potresa v Turčiji in Siriji preseglo tisoč

V močnem potresu, ki je danes prizadel območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo in je imel magnitudo 7,8, je umrlo več kot tisoč ljudi. Samo v Turčiji je potres terjal 912 smrtnih žrtev, v delih Sirije, ki so pod nadzorom vlade, pa jih je umrlo še najmanj 326, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Število žrtev potresa v Turčiji in Siriji preseglo tisoč

Potres je bilo čutiti tudi na Cipru, v Libanonu in Egiptu. Glavnemu je sledilo kar 77 popotresnih sunkov z magnitudami med 3,3 in 6,7.

Potres se je zgodil ob 2.17 po srednjeevropskem času, epicenter pa je bil blizu turškega mesta Gaziantep, nedaleč od meje s Sirijo. Globina potresa je bila približno 18 kilometrov, je sporočil ameriški geološki zavod (USGS).

V Turčiji je umrlo najmanj 284 ljudi, je sporočil turški podpredsednik Fuat Oktay in dodal, da je več kot 2300 ljudi ranjenih. V mestih Gaziantep, Kahramanmaras, Adiyaman, Malatya in Diyarbakir se medtem nadaljujejo iskalne in reševalne akcije.

V delih Sirije, ki so pod nadzorom vlade, je doslej umrlo več kot 237 ljudi. "V provincah Alep, Latakija, Hama in Tartus smo zabeležili 69 poškodovanih in 237 smrtnih žrtev," je sirsko ministrstvo za zdravje zapisalo v izjavi.

Na severnih območjih Sirije, ki so pod nadzorom upornikov, je po navedbah humanitarne organizacije Bele čelade umrlo že več kot 120 ljudi, še 230 pa je ranjenih. Prav tako je organizacija opozorila, da se bo število smrtnih žrtev še povečalo, saj je več sto družin še vedno ujetih pod ruševinami.

Reševanje v obeh državah sicer ovirata sneg in led. Že pred samo tragedijo pa so se stavbe v Alepu, predvojnem trgovskem središču Sirije, pogosto rušile zaradi uničene infrastrukture po več kot desetletju vojne.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je žrtvam že izrazil sožalje in pozval k enotnosti v državi. "Upamo, da bomo to nesrečo skupaj prebrodili čim prej in z najmanj škode," je zapisal na Twitterju in dodal, da se zbirajo reševalne ekipe iz vse države.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0