Ljubljana

Oblačno Humidity: 94%
11°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

Številni pravoslavni verniki praznujejo Gospodovo razglašenje

Pravoslavni kristjani v Grčiji, na Cipru in v Bolgariji so danes praznik Gospodovega razglašenja, ko se spominjajo Jezusovega krsta, zaznamovali s tradicionalnimi skoki v hladno vodo.

Številni pravoslavni verniki praznujejo Gospodovo razglašenje

Gospodovo razglašenje je praznik, ko kristjani praznujejo razodetje Jezusa kot utelešenega boga. Za pravoslavne vernike se to zgodi ob Jezusovem krstu, medtem ko katoličani verjamejo, da se to zgodi, ko sveti trije kralji obiščejo otroka Jezusa.

Pravoslavne cerkve v Konstantinoplu, Antiohiji, Romuniji, Bolgariji, Cipru, Grčiji, Albaniji in Finski praznujejo božič 25. decembra skupaj s katoličani in protestanti. Na dvanajsto noč ali 6. januarja pa se praznuje Gospodovo razglašenje.

Pravoslavni duhovniki Jezusov krst simbolizirajo z metanjem križa v vodo. Verniki se nato vržejo v iskanje križa. Po ljudski tradiciji naj bi obred odganjal tudi zle duhove, najditelj pa je v novem letu blagoslovljen z veliko sreče in zdravja.

Po grški pravoslavni tradiciji v obdobju med 25. decembrom do 6. januarjem napoči čas, ko se mitološka bitja, imenovana Kalikantzaroj, povzpnejo na površje. Šele blagoslov vode in molitev te grške demone nažene nazaj v podzemlje.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0