Ljubljana

Oblačno Humidity: 90%
14°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

V Vatikanu 30 Nobelovih nagrajencev podpisalo poziv k miru

Trideset Nobelovih nagrajencev je v soboto v Vatikanu podpisalo poziv k miru, v katerem so se med drugim zavzeli za konec oboroženih spopadov, korupcije, suženjstva ter omejitev jedrskega orožja. Izjavo je na slovesnosti, ki se jo je udeležilo 10.000 ljudi, v imenu papeža Frančiška podpisal tudi vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin.

V Vatikanu 30 Nobelovih nagrajencev podpisalo poziv k miru

"Nikoli več jedrskega orožja in min. Nikoli več izgonov, etničnega čiščenja, diktatur, korupcije in suženjstva. Zavezujemo se, da bomo očistili zemljo, umazano s krvjo zaradi nasilja in sovraštva, socialnega pomanjkanja in pokvarjenosti src. Na sovraštvo se bomo odzvali z ljubeznijo," je zapisano v pozivu.

Izjavo je v imenu papeža Frančiška podpisal vatikanski državni tajnik, kardinal Parolin. Med podpisniki poziva pa so tudi nekdanji kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos, nekdanji predsednik Kostarike Oscar Arias in predsednik Vzhodnega Timorja Jose Ramos-Horta.

Poziv sta na Trgu svetega Petra v Vatikanu predstavila Nobelova nagrajenca za mir Muhamad Junus in Nadia Murad. Slovesnosti se je sprva nameraval udeležiti tudi papež, ki pa je še vedno v rimski bolnišnici Gemelli, kjer je nedavno prestal operacijo na črevesju.

Njegov pripravljen nagovor je na slovesnosti prebral italijanski kardinal Mauro Gambetti. "V svetu, ki ga razdirata nasilje in vojna, majhne spremembe in prilagoditve niso dovolj. Le velika duhovna in družbena zaveza, ki se rodi v srcih in se vrti okoli bratstva, lahko obnovi svetost in nedotakljivost človeškega dostojanstva," je zapisal papež.

Zaradi papeževe odsotnosti se je dogodka udeležilo precej manj ljudi, kot je bilo sprva načrtovano, in sicer okoli 10.000, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0