Ljubljana

Oblačno Humidity: 95%
12°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Volilna zmaga v Črni gori se obeta Gibanju Evropa zdaj

Lani ustanovljenemu Gibanju Evropa zdaj se na današnjih parlamentarnih volitvah v Črni gori po prvih neuradnih izidih obeta večina glasov. Kot kažejo rezultati nevladnega Centra za monitoring (CEMI), je stranka Milojka Spajića prejela 25,6 odstotka, s 23,8 odstotka pa ji sledi Demokratična stranka socialistov (DPS) Mila Đukanovića, poroča dpa.

Volilna zmaga v Črni gori se obeta Gibanju Evropa zdaj

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je prosrbska in proruska koalicija "Za prihodnost Črne gore" nekdanjega premierja Zdravka Krivokapića s 14,8 odstotka pristala na tretjem mestu, koalicija Demokratov Aleksa Bečića in Ura premierja Dritana Abazovića pa naj bi prejela 12,3 odstotka.

Volitve je zaznamovala nizka volilna udeležba, ki je znašala 56 odstotkov, in je bila opazno nižja kot na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2020 oziroma na letošnjih predsedniških volitvah, na katerih je zmagal kandidat proevropskega gibanja Evropa zdaj Jakov Milatović.

Dolgoletni črnogorski voditelj Milo Djukanović je takrat moral prvič po letu 1991 priznati velik osebni poraz in je po 26 letih sestopil s čela stranke. DPS na tokratnih volitvah nastopa skupaj z nekdanjimi koalicijskimi partnerji, Socialdemokratska stranka pa nastopa samostojno.

Volitve potekajo predčasno, ker vladne stranke od nezaupnice vladi avgusta lani niso uspele sestaviti nove vlade. Te so na oblast prišle po porazu DPS na zadnjih parlamentarnih volitvah avgusta 2020, pred tokratnimi volitvami pa so oblikovale nova zavezništva.

Če bodo volilni rezultati obveljali, se prevzem premierskega mesta obeta Milojku Spajiću, ki je danes povedal, da so kljub vsem pritiskom in zlorabi državnih resursov v predvolilni kampanji zadovoljni z doseženim rezultatom. Po njegovem je to velika zmaga za Gibanje Evropa zdaj (PES), kakršna se v Evropi še ni zgodila.

Čeprav so bili doslej neparlamentarna stranka, so zdaj postali največja politična sila v Črni gori, je dejal Spajić, ki je na novinarski konferenci v volilnem štabu govoril tako v črnogorskem kot v angleškem jeziku.

"Uspel nam je dober rezultat in pričakujemo, da bo vlada oblikovana čim prej. Pogovarjali se bomo z vsemi, ki delijo naše vrednote," je dejal Spajić in iz možnih pogovorov o koaliciji izključil Đukanovićev DPS in Abazovićev Uri. Na novinarski konferenci sta bila prisotna predsednik Jakov Milatović in nekdanji premier Krivokapić.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0