Ljubljana

Oblačno Humidity: 94%
13°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Zasedanje Evropskega parlamenta tokrat v znamenju dneva Evrope

Evropski poslanci bodo danes v Strasbourgu začeli plenarno zasedanje, v ospredju katerega bo torkova razprava o prihodnosti Evrope z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem ob dnevu Evrope. Več razprav poslancev bo tudi tokrat povezanih z vojno v Ukrajini, govorili pa bodo še o reformi ekonomskega upravljanja v EU ter o razmerah v Sudanu.

Zasedanje Evropskega parlamenta tokrat v znamenju dneva Evrope

Evroposlanci bodo dan Evrope, s katerim EU obeležuje začetek evropskega povezovanja pred več kot 70 leti, obeležili z razpravo o prihodnosti unije z nemškim kanclerjem Scholzem, ki bo že deseta razprava v ciklu To je Evropa.

Pričakovati je, da bo nemški kancler iz vrst socialdemokratske stranke SPD predstavil pogled Berlina na soočanje s prihodnjimi izzivi unije. Razpravo bo med drugim predvidoma zaznamovala nadaljnja podpora EU Ukrajini pri njenem soočanju z rusko agresijo.

S to temo bo sicer povezanih še več drugih razprav oziroma glasovanj na tokratnem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. Že v ponedeljek bo Evropska komisija poslancem predstavila svoj predlog, namenjen spodbujanju evropske proizvodnje streliva. Bruselj predlaga, da se za okrepitev proizvodnih zmogljivosti nameni 500 milijonov evrov.

Krepitev evropske obrambne industrije je eden od treh stebrov načrta za dobavo streliva Ukrajini, ki predvideva še dobave iz zalog držav članic ter prek skupnega naročanja. Tema dvema stebroma bo namenjenih po milijarda evrov iz evropskega mirovnega instrumenta.

EU je v okviru podpore Ukrajini začasno odpravila tudi carine na uvoz ukrajinskega žita. Poslanci bodo v torek glasovali o podaljšanju tega ukrepa, o katerem so se konec aprila dogovorile države članice.

Za sredo popoldne je medtem predvidena razprava o ukrepih, ki jih je komisija uvedla spričo težav, s katerimi se pet vzhodnih članic unije sooča zaradi prevelikih količin uvoženega žita iz Ukrajine. V skladu s temi ukrepi je deloma omejila uvoz štirih kmetijskih proizvodov na Poljsko, Madžarsko, Slovaško, Romunijo in Bolgarijo, te pa bodo v zameno odpravile enostranske omejitve uvoza.

Dopoldne bodo evropski poslanci govorili o posledicah zelenega prehoda za evropske kmete, pričakovati je, da bodo spregovorili tudi o predlogih Evropske komisije za zmanjšanje porabe pesticidov.

V torek bodo medtem še pred razpravo s Scholzem govorili o predlogu reforme javnofinančnih pravil EU, ki ga je nedavno predstavila komisija. Glavni cilj reforme je okrepiti vzdržnost javnega dolga ter spodbujati trajnostno in vključujočo rast v vseh članicah prek reform in investicij. Namen reforme je tudi poenostaviti pravila.

Ocenili bodo še napredek Srbije in Kosova na njuni poti v EU, potem ko so se odnosi med državama v zadnjem času znova zaostrili. Prav tako bodo opravili razpravo o dogajanju v Sudanu, kjer od sredine aprila potekajo siloviti spopadi.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0