Ljubljana

17°C
Nekaj oblačnosti Humidity: 67%
NEDELJA
9°C / 23°C
PONEDELJEK
10°C / 24°C
TOREK
13°C / 20°C
SREDA
11°C / 20°C
ČETRTEK
9°C / 23°C
PETEK
9°C / 21°C
SOBOTA
12°C / 19°C

Narvaez v sprintu ugnal Pogačarja in oblekel rožnato majico

Ekvadorski kolesar Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadiers) je zmagovalec prve etape dirke po Italiji v okolici Torina (140 km). Slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zasedel tretje mesto, potem ko je na zadnjem klancu opravil vse delo ob lovljenju preostalih ubežnikov. Drugi je bil sicer Nemec Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe).

Narvaez v sprintu ugnal Pogačarja in oblekel rožnato majico

Za Narvaeza je bila to 11. zmaga v karieri in druga na Giru (2020). S tem je 27-letnik prevzel rožnato majico vodilnega, v seštevku pa ima tri sekunde naskoka pred Schachmannom in šest pred Pogačarjem.

"Res je sijajen občutek. Z ekipo smo vedeli, da mi je trasa pisana na kožo. Na klancu sem lahko sledil najboljšemu kolesarju na svetu in bilo je zelo težko. Tudi zato je ta zmaga še toliko slajša," je organizatorjem po dirki dejal Narvaez, vodilni v skupnem seštevku.

"Še vedno me bolijo noge, slediti Pogačarju je bilo zelo težko, a na koncu mi je le uspelo. Sprint je mogoče začel malce prehitro, 200 m pred koncem. Sam sem le čakal na pravi trenutek. Ni veliko priložnosti, da oblečeš majico vodilnega na tritedenskih dirkah, saj so trase med sabo precej raznolike. Zato sem moral tu izkoristiti priložnost," je še dejal Ekvadorec.

Ekipa slovenskega asa je sicer v zadnjem delu etape narekovala močan ritem, se otresla nekaterih zelo dobrih kolesarjev, a se je tudi število kolesarjev emiratov ves čas zmanjševalo. Dejstvo, da ekipa ni mogla več tako dobro nadzorovati poteka etape, je sprva izkoristila skupina sedmih tekmovalcev, ki je ušla na spustu s predzadnjega klanca na Madalenno (7 km/6,8 %).

Sedmerica je najprej vzela bonifikacijske sekunde, do zadnjega klanca na San Vito (1,45 km/9,8 %) pa je prišla s prednostjo okoli 30 sekund. Pogačar je nato sam narekoval močan ritem, vse po vrsti ujel, njegovemu ritmu pa je lahko sledila le peščica.

Po spustu je do cilja prišel skupaj z Narvaezom in Schachmannom, ki pri narekovanju ritma nista pomagala Pogačarju. V sprintu je bil slovenski as najslabše postavljen na čelu, iz zavetrja pa sta nato mimo njega odpeljala oba tekmeca in pripravila presenečenje na prvi dan Gira.

Ostali tekmeci so zaostali šest in več sekund, nekateri še precej več. Med drugimi sta ogromno časa že takoj na začetku izgubila Francoz Romain Bardet (DSM-firmenich PostNL) in Nizozemec Thymen Arensman (Ineos Grenadiers) ter še nekateri drugi. Francoz je zaostal 57 sekund, Arensman pa že 2:17 minute.

Od Slovencev je Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) zasedel 27. mesto z zaostankom 27 sekund. Domen Novak, ki je opravil ogromno dela v ekipi emiratov, je etapo končal na 57. mestu (+ 3:56). Luka Mezgec (Jayco-AlUla), ki bo pomočnik v sprintih Avstralcu Calebu Ewanu, je končal v ozadju zunaj najboljše stoterice z zaostankom več kot 15 minut.

V nedeljo bo na sporedu druga etapa, prva z zaključkom navkreber. Karavana bo etapo začela v San Francescu al Campu in končala ob svetišču Oropa po 161 km. Zaključni vzpon je dolg 11,8 km s povprečnim naklonom 6,2 %. Skupaj bodo kolesarji v etapi premagali 2300 višinskih metrov.

 

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Poiščite na strani

Vesti

Vse vesti
0