Ljubljana

16°C
Slab dež Humidity: 92%
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
9°C / 21°C
PETEK
10°C / 24°C
SOBOTA
10°C / 23°C
NEDELJA
13°C / 23°C
PONEDELJEK
12°C / 22°C
TOREK
11°C / 23°C

Stevensu osmo mesto na 50 m prsno

Slovenski plavalec Peter John Stevens je na svetovnem prvenstvu v Dohi z izidom 27,07 sekunde osvojil osmo mesto na 50 m prsno, s čimer je ponovil lanski uspeh iz Fukuoke. Zanesljivo bo zadovoljen zapustil Arabski polotok, saj je na SP popravil osebni rekord na 50- in 100-metrski razdalji v prsnem slogu.

Stevensu osmo mesto na 50 m prsno

Osemindvajsetletni Stevens, ki je dolgo treniral v kranjskem Triglavu, med študijem v ZDA na univerzi Tennessee, zdaj pa v Trstu, je spet našel stik s svetovnim vrhom, kar je dokazal s finalom na zadnjih dveh prvenstvih.

Svojih ciljev v sezoni pa s svetovnim prvenstvom zanesljivo še ni izpolnil, saj napoveduje tudi boj za pot na olimpijske igre v Parizu. Bržkone bo o tem odločal nastop na evropskem prvenstvu junija v Beogradu.

"Finale je za mano. Ja, osmo mesto. Ponovil sem izid iz Fukuoke. Dosegel sem dva osebna rekorda in kaže dobro, zato z nastopi tukaj zadovoljen. Za mano pa je bolezen in nimam te moči kot nekoč in na tem bomo delali. Želim si, da bi kot nekoč iz starta v start napredoval, ne pa padal, kot se mi je zgodilo tukaj. Najbolje sem se počutil ob prvem startu, danes pa sem bil že malo utrujen. Seveda pa sem s finalom še kako zadovoljen s prvenstvom," je po tekmi povedal Stevens.

Na 50 m prsno se je zmage veselil Avstralec Sam Williamson z rekordom Oceanije 26,32, ki je šele v zadnjih dveh zavesljajih prehitel Italijana Nicolo Martinenghija. Ločilo ju je sedem stotink sekunde, Italijan pa se je po tekmi na 100 m prsno moral še drugič na prvenstvu zadovoljiti s srebrom.

Tretji je bil svetovni prvak na 100-metrski razdalji Američan Nic Fink, ki je s 26,49 vendarle prepričljivo ugnal četrtouvrščenega svetovnega rekorderja Adama Peatyja (26,77). Britanec je disciplino obvladoval dolgo v predkoronskem obdobju, dosežki v Dohi pa kažejo, da se namerava "kralj vrniti na prestol na olimpijskih igrah". Prav Peatyjev dosežek razkriva tudi kakovost izida, ki ga je Stevens dosegel v kvalifikacijah - 26,79.

Prireditelji so skupaj razdelili pet kompletov kolajn. Na 800 m prosto je vse do predzadnjega obrata vodil legendarni Italijan Gregorio Paltrinieri, nato pa sta ga prehitela Irec Daniel Wuffen in srebrni Avstralec Elijah Winnington.

Bernadette Siobhan Haughey, prva dobitnica plavalne olimpijske kolajne iz Hongkonga, se je na 200 m prosto edina spustila pod 1:55 minute, kolajni pa sta osvojili še Erika Fairweather iz Nove Zelandije in Avstralka Brianna Throssel, ki je prav na zadnjih 50 metrih pridobila dve mesti.

Na 200 m delfin je zmagal Japonec Tomoru Honda, družbo na zmagovalnem odru pa sta mu delala Italijan Alberto Razzetti in Avstrijec Martin Espernberger. V moško-ženski štafeti 4 x 100 m mešano pa so bili najboljši Američani s Finkom, pred Avstralci z Williamsonom in Britanci s Peatyjem, kar znova poudarja pomen in posebnost prsnega plavanja.

V četrtek bo slovenske barve na prvenstvu najprej branil Primož Šenica Pavletič, ob koncu programa pa še štafeta 4 x 200 m prosto z Nežo Klančar, Janjo Šegel, Katjo Fain in Hano Sekuti. Omenjena četverica je v Dohi že nastopila v finalu na 4 x 100 m prsno in si priplavala tudi normo za nastop na olimpijskih igrah v Parizu.

 

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Poiščite na strani

Vesti

Vse vesti
0